Historie

HBC Sport, de rooms-katholieke sportvereniging Heemstede Berkenrode Combinatie, opgericht in oktober 1902, heeft een rijke historie.

Aanvankelijk als twee voetbalclubs spelend waarvan één in het oudste deel van Heemstede (omgeving Wilhelminaplein) en één op Berkenrode aan de Herenweg. Zij fuseerden en zo ontstond de grootste voetbalvereniging in Heemstede, gevestigd achter de lagere school van de broeders van de La Salle aan de Herenweg 103.

Het waren tot ver in de Tweede Wereldoorlog mooie tijden, hoog spelend in de landelijke klasse van de KNVB, de toentertijd nog bestaande Katholieke Voetbalbond.

Helaas verdrong de bezetter HBC van zijn eigen vertrouwde en glorierijke plek en kwam als gast te spelen op de Heemsteedse Sportparken aan de Sportparklaan. Wat door HBC als een tijdelijke oplossing werd ervaren.

In de 50-er jaren stond er een groep prominente HBC-ers en weldoeners op die, met medewerking van het bisdom Haarlem en het Seminarie Hageveld ervoor zorgden dat HBC in 1958 weer een eigen complex in bezit kon nemen. Dit complex bevindt zich aan de Cruquiusweg, naast de Gemeentelijke Openbare Werken. Het eigendom en het beheer van dit complex valt onder de Stichting Sportpark HBC.

Er was meer. Rond de jaren vijftig werden er regelmatig subafdelingen opgericht. De inmiddels verzelfstandigde subverenigingen, zoals volleybal, tafeltennis, gymnastiek, dameshandbal, softbal, rugby, zaalvoetbal, klaverjas, bridge e.a., werden mede aangestuurd door een overkoepelende vereniging, de Sportraad genoemd. De Sportraad wordt gevormd door 3 bestuurders plus de voorzitters van de onafhankelijke sportverenigingen en de Stichting Sportpark HBC.

De verenigingen, die momenteel deel uitmaken van de grote HBC-familie hebben in totaal ongeveer 2.400 leden. In bijgaande notitie wordt de functie van de Sportraad specifiek besproken.